En utav många tankar runt försvaret och livet.

Det är farligt i krig.

Medierna de senaste dagarna har än en gång tagit upp Johan o Gunnars tragiska bortgång. Nu med påståenden om att det var egna kulor som tog deras liv.

Politikerna sätter press om att Försvarsmakten skall lägga korten på bordet. Riksdagen vill ha fullständig information sägs det.

DN’s ledare tar upp ärendet i sin upplaga den 3 mars 2011. Kritiken riktar sig inte så mycket i dödsattacken utan mer till Försvarsmaktens dåliga kommunikation. Man nämner att svenska soldater får fylla i vita arkivet i syfte att få sin vilja genomförd efter en eventuell bortgång. Jag läser texten som om det vore något negativt.

Överste Ulf Henricsson är mest känd för sin tid som chef över svenska bataljonen i Balkan under 90talet. Han säger återkommande i olika inslag att krig är farligt. Jag ställer mig frågande till att han över huvudtaget skall behöva nämna det? Borde inte det vara självklart för politiker, journalister och den svenska befolkningen? Överste Henricsson har ett inlägg på Newsmill där han skriver;
Jag fick en gång i ett trängt läge på Balkan ett samtal från Stockholm med frågan – ”vad håller ni på med”- mitt svar var; ”löser uppgiften”, varpå vederbörande replikerade- ”men det är ju farligt!” -svaret var givet; ”det kanske ni skulle tänkt på innan vi skickades ner hit!”.

Krig är farligt, Bosnien var farligt, Afghanistan är farligt (och blir bara värre), Libyen är för tillfälligt farligt och det finns ett flertalet platser på jorden som är farliga. När politikerna tar beslutet att använda Försvarsmakten på dessa platser, hade man trott att det skulle gå fredligt till? Att själva närvaron av svenska soldater skulle föra fred och frihet med sig?

Det vita arkivet, liksom testamente har skrivits av svenska officerare under lång tid. Det är en del av yrket och framförallt en del av utlandstjänst. Att soldaterna får kunskap och förståelse för vad det är för uppgift som skall lösas är viktigt. Krig är farligt och det är i krigsliknande situationer politikerna väljer att skicka sina officerare och soldater.

Jag förstår till viss del kritiken att Försvarsmakten är dålig med sin informationsspridning. Det finns stora brister inom organisationen likaså. Men det är Försvarsmaktens uppgift att lösa av politikerna ställda uppgifter. Det gör dem inte med reklam som säger; följ med till Afghanistan, du tjänar dåligt med pengar och det finns risk för att du blir allvarligt skadad eller dör! Nej det jobbet har medierna. Försvarsmakten måste gå ut med en annan rekryteringskampanj. Något som lockar och visar på de positiva sakerna. Är det konstigt eller gör alla företag likadant? Media kan börja pressa politikerna om deras beslut, varför Försvarsmakten inte får mer pengar till bättre utrustning, bättre löner för de som är borta, bättre stöttning till anhöriga hemma mm.

Det är på hög tid att politikerna tar sitt ansvar. Ni tar besluten, se till att vi som skall lösa jobbet får de bästa förutsättningarna och att vi inte får skit för det jobb ni sätter oss på att göra. Medierna skall fortsätta granska Försvarsmakten och politikerna, men fokusera på rätt saker. Lita på det svenska rättsystemet och låt de anhöriga slippa återuppleva det tragiska som hänt.

Krig är farligt! Det är dags att förstå vad svenska folket sätter sina officerare och soldater i för situation och därefter stödja dem i det arbete så få är redo att göra.

Annonser

2 svar

 1. Andreas

  Det är nog så att den långvariga svenska traditionen av att skicka svensk militär utomlands i fredsbevarande uppgifter har skapat en fast cementerad bild av vad det handlar om.

  Nu, eller rättare sagt sedan ungefär tjugo år sedan, skickar vi i mångt och mycket förband till oroshärdar där även de fredsframtvingande inslagen är bitvis omfattande.

  Skillnaden i karaktär mellan de två olika typerna av insatser kan minst sagt vara rätt stor. Det blir inte bättre av om FM tillsammans med politikerna hjälper till med att skapa en bild av konflikten och våra uppgifter som inte riktigt stämmer med situationen som våra förband möter på plats. Tv serier som ”Fredssoldaterna” och talet om vikten av att bygga skolor för barn och att främja kvinnors likaberättigande är i och för sig vällovligt.

  Men det riskerar att dölja det otrevliga faktum att det finns folk i dessa områden som i omfattande utsträckning använder våld – och ett synnerligen urskillningslöst sådant, för att gynna sin agenda.
  Det torde väl vara så att det delvis är på grund av det faktumet som vi skickar militär till området?

  Tyvärr är det nog så att förståelsen för konfliktens karaktär och vår roll i den i mångt och mycket missuppfattas.

  05 mars 2011 kl. 04:12

  • Nils Holgersson

   05 mars 2011 kl. 09:59

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s