En utav många tankar runt försvaret och livet.

Sverker rakt på

Igår tisdag fick vi se ÖB, Sverker Göransson, på tv i en utfrågning om framförallt Försvarsmaktens framtid. Jag såg avsnittet på webben och kunde många gånger faktiskt glädjas åt de svar som vår ÖB gav.

ÖB förklarade att den vägen vi har framför oss med anledning av bland annat den strategiska timeouten, är lång. Försvarsmakten har varit utsatt för stora neddragningar och fått politiska styrningar som nu gör att uppbyggnaden kommer att ta tid. Som ÖB sa; ”Rom byggdes inte på en dag även om jag skulle önska det”.

Det glädjer mig att ÖB inte hycklar (?) om att vi har blivit misshandlade av riksdagen vilket nu medger att vi inte har haft och inte kommer att ha den beredskap och kraft som krävs. Det kommer att ta tid och det är något vi inte har i uppbyggnaden mot det nya försvaret. På detta viset glädjs att vår ÖB, relativt tydligt visar vad han tycker om detta.

Som den yttersta förespråkaren ÖB är för Försvarsmakten och det politiska tryck han från högre ort så förstår jag också väl varför han svarar som han gör på de övriga punkterna som rör bland annat internationell tjänst, rekrytering och löner för soldaterna. Dessa områden är inte något ÖB i sig kan påverka. Han får sina uppgifter ställda från Riksdagen och det enda han kan göra är att försöka lösa dem. En uppgift jag själv skulle sagt nej till dock (även om det är lätt att säga så här). ÖB är en politiker och behöver svara som en politiker. Han kan inte såga den utveckling och det skede Försvarsmakten är i. Det är politikerna som tagit beslutet och för oss att lösa även om det är uppåt väggarna förkastligt. ÖB måste med andra ord verka positiv inför framtiden och försöka sälja konceptet för att kunna nå dit. Vilken ÖB vore det annars? Jag tycker mig dock, faktiskt, kunna känna och se dock att han inte är övertygande. ÖB vet att den väg vi skall vandra troligtvis inte kommer att fungera. Det kommer inte gå så enkelt som de flesta politiker vill tro. ÖB inser säkerligen att Försvarsmakten är på gränsen till uppbrott. Det är troligtvis därför han inte synts i firman på sä länge, han vet inte hur han skall hantera situationen och den trötthet som finns ute på förbanden kan inte hantera just nu.

Jag vill berömma ÖB för hans medverkan i programmet ”Sverker rakt på” och jag förstår hans försök och krav att försöka sälja in det till allmänheten. Vi är dock inte där. Det kommer inte bli så bra som ÖB vill sälja in och det vet han. Jag har aldrig tidigare sett så trötta och uppgivna officerare i korridorerna som nu. Vi har specialistofficerare som inte vet vad som förväntas av dem, vi har yrkesofficerare som inte heller vet vad som förväntas. Vägen fram är det ingen som känner till, det finns en vision, men det finns inga mål dit och de som möjligtvis uttalats är ouppnåliga. För var dag som går närmar vi oss stupets kant. Herden måste snart visa vägen innan hela flocken är på väg att gå över kanten. Än så länge är det bara en del av flocken som trillat, eller självmant hoppat, över kanten. Herden måste rädda flocken snarast.

Jag fick mitt nya kontrakt mailat till mig i veckan. Tack för det Försvarsmakten, det känns bra. =(  Anställd från 2001-01-01. Betyder det sist in, först ut?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s