En utav många tankar runt försvaret och livet.

Arbetsförmedlingen

Under veckan som gått, gick FM och Arbetsförmedlingen ut och berättade om sitt samarbete. FM skall utbilda ca 500 personer på arbetsförmedlingen för att de skall kunna rekomendera de arbetssökande till att söka befattningar inom FM som passar individen.

En arbetssökande måste söka de lediga tjänster som finns hos arbetsförmedlingen för att få behålla a-kassan. För FM tjänster gäller inte detta krav i dagsläget.

Jag måste säga att samarbetet är en naturlig del av FM nya inriktning. Om arbetsförmedlingens personal vet vad vi håller på med kan de lättare ”locka” rätt personer till yrket.

Men mina farhågor blir samtidigt många. Jag skulle vilja sätta pengar på att inom 2-3 år kommer diskussionerna börja, huruvida en arbetssökande måste söka och ta anställning i FM. Detta tror jag eftersom det inte kommer att vara lätt för FM att med dagens medel behålla och locka sina soldater att stanna länge. Saken att arbetslösheten är så stor bland ungdomar kommer också göra att diskussionerna kommer starta. Då blir snabbt frågan, vad blir det då för skillnad mot att ha värnplikt?

Jag hoppas att kommande soldatbrist och stora vakanser inte kommer innebära att vi drar ner på de krav som ställs på olika befattningar utan att man istället får medel att med löner och privilegium kunna locka ”rätt” individer till FM. Vi kan börja med att erbjuda fri sjukvård, fri tandvård, fri mat, bättre träningsmöjligjeter i form av träningskläder/utrustning/gymkort vid boende, mm. Andra företag erbjuder sina anställda (inkl deras familjer) redan detta så varför skulle inte FM kunna börja där?

Vem vågar sätta emot att inom 2-3år är det en annan ton i pipan?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s