En utav många tankar runt försvaret och livet.

Behöver Försvaret utbilda svenska allmänheten?

Det diskuteras flitigt om självmordsattacken i Stockholm innerstad. Det är troligtvis ingen som undgått vad som skedde, men har allmänheten förstått allvaret?

Jag får känslan av att man inte riktigt förstår allvaret i det som skedde. Vi ska naturligtvis inte gå runt och vara rädda, eftersom det är just det som syftet med attentatet troligen har varit – sprida rädsla. Däremot så behöver man ha förståelse för vad som kunde ha skett. Det har rapporterats om att självmordsbombaren hade en ryggsäck som var fylld med någon sorts sprängmedel samt var fylld med bland annat spikar. Enligt media hade en rörbomb utav sex detonerat. Storleksmängden på sprängmedlet har det inte rapporterats om, men en snabb kalkyl med tanke på att fem rörbomber ej exploderade (utav samma storlek som den som väl detonerade) plus extra sprängmedel i ryggsäcken, borde ha genererat i en ganska stark effekt om allt detonerat enligt plan.

Chockvågen från den rörbomb som detonerade var inte stor, men på filmen ovan kan man trots det se dess verkan. Lägg då till minst 5 gånger så mycket och den metall som också var planerad för verkan. Det hade enligt min bedömning kunnat bli en tragisk incident i Stockholms innerstad med 10-40 döda och dubbelt så många skadade. Den plats där bomben briserade var mindre troligt ”rätt plats”. Om nu inte ryggsäcken var apterad tillsammans med bältet, var den tänkt att bli den andre sprängladdningen och bältet en tredje?

Hade Sverige klarat sig igenom en sådan händelse? Hur hade allmänheten känt idag om bomben fått sin fulla verkan? Då hade troligtvis allmänhetens rädsla varit mycket större.

De som är bland de bäst utbildade just nu, mot dessa hot, är personalen som är och varit insatta i Afghanistan – Försvarsmakten. Något av det första man får lära sig  mot självmordsbombare och IED attacker är att man måste räkna med en sekundär laddning. Den första attacken går ut på att dra till sig folkmassorna för att sedan detonera nästa bomb och på det viset få större effekt av sin attack. I filmen ”The Kingdom” startar filmen med just en likande situation.

Stockholmsattacken var först en bilbomb, med liten verkan – men även här troligtvis ett misslyckat försök, därefter en självmordsbomb – även den utan verkan. Attacken har troligen planerats likt den i ”the Kingdom” eller likt de som genomförs i bland annat Afghanistan. Tack för att det inte blev så…

Vi har varit förskonade från attacker likt den i Stockholm och låt oss hoppas att det så kommer att fortsätta. När man läser det mail som självmordsbombaren skickade ut är det dock troligt att det inte är sista gången, framförallt inte med ett ”misslyckat” försök.

På arabiska: I den barmhärtiga Gudens namn. Bönen och freden till profeten Muhammed, fred vare över honom.

I Guds den barmhärtiges namn:

På svenska: Väldigt kort och omfattande till Sverige och svenska folket. Tack vare Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed (på arabiska) fred vare över honom (på svenska) och era soldater i Afghanistan och er tystnad på allt detta så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dö.

Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.

Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten (på arabiska) fred vare över honom (på svenska) och ert dumma support till grisen Vilks.

Och till alla muslimer i Sverige säger jag: sluta fjäska och förnedra er själva för ett förnedrande liv långt från islam. Hjälp era bröder och systrar och frukta ingen och inget, bara Gud som ni dyrkar.

Och till min familj, försök att förlåta mig. Jag kunde inte sitta och titta på när allt orättvisa sker mot islam och profeten Muhammed (på arabiska) fred vare över honom, (på svenska) när grisen Vilks gjorde vad han gjorde. Förlåt för mina lögner. Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad. Jag hoppas ni kan förstå mig någon gång. Jag kunde aldrig ha berättat allt detta för er eller någon annan. Min kära fru och barn, jag älskar er. Jag älskar dig, min fru. Min kärlek för dig var aldrig en lögn. Förlåt mig när jag inte berättade något för dig. Pussa barnen från mig. Säg till dem att pappa älskar dem, kommer alltid att älska dem.

Till slut så hälsar jag till alla mujahedin, glöm inte mig i era böner. Be för mig. Be för mig för att här i Sverige så är muslimerna så pass förnedrade att de ber för icke-muslimer i deras moskéer. Och till slut och till alla mujahedin i Europa och i Sverige: nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

På arabiska: Jag säger mitt ord och jag ber Gud att förlåta mig och förlåta er. Bröder. De trogna.

 

Mannen pratar i plural! En attack av det slaget som skedde har mindre troligt planerats och genomförts av en man. Det är sannolikt att flera är inblandade. Kommer man då nöja sig med ett misslyckat försök att sprida kaos? Jag tror inte det. Låt oss istället hoppas att vi har tillräckligt med underrättelser och information att det är Sverige som rättstat som hinner först, för nästa gång har de troligtvis lärt sig av sina misstag. Likt i Afghanistan blir de bättre och bättre, de lär sig av sina erfarenheter.

Nu låter jag pessimistisk, men jag hoppas verkligen att det var en engångsföreteelse. Skulle det nu inte vara så, behöver Försvarsmakten utbilda samhället. De filmer som lagts ut på nätet från civila på plats, visar nyfikenheten och viljan att komma så nära attentatsplatserna som möjligt. Är det så att frånvaron av liknande händelser, gör att vi dras till platsen likt flugan till … ?

Här kommer min lärdom till alla om det skulle ske igen – ta er bort från platsen, bort från stora folksamlingar. Sprid på er så snabbt ni kan, så förhoppningsvis minskar utfallet av skadade. Det är i folksamlingar man vill spränga en andra sprängladdning, där det är mest folk och verkan blir så stor och skadlig som möjligt. Så om det blir en nästa gång, snälla, ta er bort från platsen istället för att vara nyfikna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s