En utav många tankar runt försvaret och livet.

Försvarsministern…

Försvarsminister Sten Tolgfors skriver på sin blogg idag, om försvarets förändrade inrikting, där man efter Georgien krisen insett att Sverige borde värna om sin territoriell gräns. Det innebär att Försvarsmakten inte enbart skall genomföra internationell insats. Marinen och flygvapnet får ansvaret att värna om våra gränser och armén skall fortsätta att ansvara för internationella insatser.

Allan Widman vill föra en debatt om Sverige skall satsa pengar på ett nytt stridsflyg. Tack Allan för att du vågar föra en debatt om svensk säkerhetspolitik och om Försvarsmakten. Det känns som du är ensam om att göra det för tillfället. Sten Tolgfors verkar vara mindre intresserad av att satsa pengar på flygvapnet. Däremot ser det ut som att vi på sikt kommer satsa lite på flottans resurser –

Sverige har beslutat att anskaffa nästa generations ubåt, för leverans 2017-18. Samtidigt beslutades halvtidsmodifiering av två Gotland. Nästa beslut om eventuell nyanskaffning behöver tas 2020. Detta är med all sannolikhet det största materielprojekt – helikoptrar inräknat – som Sverige kommer vara engagerat i det kommande decenniet. De politiska beslut som krävs för anskaffning av ersättare till Torped 45 är fattade.

Fem Visbykorvetter blir nu stegvis operativa i marinen, som anser att systemet kommer att bli mycket bra när färdigställt. Ett nytt signalspaningsfartyg kan anskaffas. Kosterklassen höjer landets minröjningsförmåga. Specifikationer för nytt stödfartyg tas nu fram.

Det är bra för Marinen att Regeringen vågar satsa lite, så att de har någon, liten, möjlighet att kunna värna om vår långa kust. Men glöm nu inte bort flyget, även om det för stunden är ett ganska bra flygplan (i den prisklassen), så tar det inte lång tid förrän det är långt ute ur tiden.

Men hur ser det ut för Armén? Kommer det att satsas några pengar på Armén. Jag hör kontinuerligt från kollegor, om hur dåligt man har planerat IO14 (insatsorganisation 14) . Vi har i stort sett ingen möjlighet att verka vid ett eventuellt försvar av Sverige. Brokapaciteten är förskräcklig, luftvärnet har tagit stryk, logistiken kan knappt nå fram till dem som behöver det, granatkastarenheterna står fast, mm. På MSS hör jag flera personer utryckligen såga IO14. Organisationen är inte genomtänkt och att försvara Sverige kommer krävas mycket mod och stridsvagnar som går på luft. Vem står ansvarig för att det blev så dåligt, att flera officerare står och skakar på sina huvud i uppgivenhet?

Regeringen har bedömt att ”Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är fortsatt osannolikt under överskådlig tid”.[1] Så Det innebär att internationella fredsuppdrag kommer att fortsätta vara arméns viktigaste uppgift. Det betyder ju i så fall att vi inte behöver en fungerande insatsorganisation så länge vi kan sätta upp tillräckligt med soldater och officerare som kan åka på internationell insats.

Det kostar förhållandevis lite att utrusta personalen som genomför dessa insatser. Om Försvarsministern inte vill satsa på flygvapnet och ett nytt stridsflyg så kanske man istället skulle kunna lägga några av de 30-50 miljarder som försvarsministern säger skulle gått till utvecklingen av ett stridsflyg på Armén istället. Upphandlingen av kroppsskydden, som var på väg in i Försvarsmakten har det blivit ett omtag på med anledning av förfalskade testresultat. Nu tar det minst framt ill våren/sommaren 2012 innan vi får nya. Fram tills dess går vi i 10kg för tunga kroppsskydd. I 50 graders värme är det ju inga problem! Men 20kg utrustning istället för dryga 30kg är en stor skillnad. FMV säger att de kroppsskydd vi idag använder lever upp till kraven som ställs. Räcker det som argument? Stridsvästar är ett fortsatt aber och utlandsstyrkans soldater köper egna på grund av det missnöjet som finns med de nuvarande. Det nya systemet som skulle komma 2008 har fortfarande inte kommit och säkerhetsinspektören själv sägs vara frustrerad över att det tar sådan tid.

Men är det de enda problemen med utrustning till utlandsstyrkan och Armén? Förbanden försöker för tillfället att utbilda sina soldater med utrustning och fordon som inte finns. Utlandsstyrkan har under lång tid fått skramla fram utrustning för att klara av att utbilda innan rotation med stora brister och slutligen med fortsatta utbildningsbehov i missionsområdet. Det finns inte tillräckligt med fordon att utbilda på, det finns inte tillräckligt med mörkermedel för att använda vid mörkerstrid. Hjälmarna som används är från kalla krigets dagar och gör inte mycket nytta i dagens förhållande. Jag kan fortsätta, men går över till Galten istället.

Tanken är att Galten (RG32) skall vara det fordon som används i internationell tjänst vid sidan av Patria och CV90. Ett fordon, som är ett stödköp från sydafrika. Vi är uppe i generation 3 och jag tror generation 4 är under framtagning. Skälet är att den första generation, orginalet, var för dålig. Andra generationen klarade inte heller kraven och tredje generationen som nu används är i stort sätt lika dålig den. Jag vill inte på bloggen ge specifikationer, men den uppfyller inte kraven som ställs. Utöver det har Galten nu byggts på, till den grad att man knappt  inte får lasta någonting i den eftersom man går över maxvikt. Monterar man en tung kulspruta på taket har man gått över maxvikt och kan därför inte  ta med sig några passagerare. Enheterna i Afghanistan är tvungna att montera ner reservhjulet för att frigöra några kilo extra. Faran med övervikt blir instabilitet, på ett fordon som inte klarar köra över 80km/hrs på landsväg, och en stor vältningsrisk.

Jag ställer därför frågan till Försvarsministern;

NÄR SKALL DE SOLDATER OCH OFFICERARE SOM SKICKAS TILL OROSHÄRDARNA FÅ DEN UTRUSTNING DE FÖRTJÄNAR?

Det skall inte behöva ta tid för att införskaffa utrustning som behövs, det skall beställas och skickas ner ASAP. Fordon skall inte vara något stödköp för att vi skall få sålt några flygplan eller båtar, vi skall ha rätt fordon till den uppgift vi skall lösa.

Löner vid internationell insats diskuterar vi senare, herr Försvarsminister. Utrustning och en fungerande organisation vid försvaret av Sverige tar vi inom överskådlig framtid, lagom innan vi utsätts för något hot, herr Försvarsminister.


[1] Regeringens proposition 2008/09:140, sidan 29.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s