En utav många tankar runt försvaret och livet.

Vad skall Försvaret användas till?

Försvarsminister Sten Tolgfors skriver på sin blogg idag om de röd-grönas budget förslag där man har en minskning av försvarsbudgeten på cirka 2 miljarder per år. Förbandsverksamheten skall bantas med cirka 810 miljoner kronor per år. Vi som jobbar inom Försvarsmakten eller de som vill behålla en Försvarsmakt som kan användas till viss del borde höja ögonbrynen även om de inte är i majoritet. Det är mindre troligt att deras budget kommer att gå igenom men om fyra år och ett nytt val står för dörren vet vi vad de röd-gröna (oberoende av ett samarbete eller ej) kommer att ställa sig.

Är det så att man redan har glömt bort vad som hände i Georgien 2008? Vid den tidpunkten blev det ett abrupt uppvaknande för många om Rysslands kapacitet att snabbt mobilisera och visa sin storhet. Ryssland vill åter bli en stormakt och utökar sin Försvarsmakt kraftigt. Wiseman berättar nyligen att Rysslands Försvarsbudget kommer att ökas med 140% de närmsta tre åren. Då har den redan ökat kraftigt under de senaste åren. Aftonbladet rapporterar 2007 om en fyrfaldig ökning av Ryska Försvarsmakten.

I Östersjön börjar gasledningen mellan Ryssland och Tyskland bli klar. 2011 tas första ledningen i drift och den andre ledningen 2012. Vad detta kommer innebära för Sveriges säkerhetspolitik kan man inte säga någonting om just nu verkar det. Det är i alla fall väldigt tyst om det. Inför byggstarten 2007 skrev diplomaten och bankmannen Rutger Palmstierna i Svenska Dagbladet. Slutsatsen i stort var;

Om Gazprom får tillstånd att bygga gasledningen i Sveriges ekonomiska zon har regeringen tre alternativ: militär upprustning, Natoanslutning eller otryggt säkerhetssamarbete med Ryssland.

Gasledningen ägs av Gazprom där drygt 50% ägs av Ryska staten. Gasledningen kommer med andra ord vara av högsta värdet för Ryssland. Ryska Östersjöflottan har minskat kraftigt sedan kalla krigets dagar men med den ökade försvarsbudgeten är det osäkert på hur mycket östersjöflottan kommer öka med anledning av gasledningen samt USA ökade närvaro i Polen. Den förbättrade ekonomin i Ryssland har till Östersjöflottan bidragit till bättre löner och förmåner, fler övningar och nya beställningar. För Östersjöflottan är främsta uppgiften att skydda Rysslands ekonomiska intresse i Östersjön.  2007, 2008 och 2009 hade Ryssland stora övningar i Östersjön där man bland annat övade landstigningar. 2008 rapporterades om möjligheterna att Östersjöflottan skulle bestyckas med kärnvapen. Med ökade Försvarsbudget ligger det en plan att större delar av ryska Försvaret skall moderniseras och utökas. Bland annat har en beställning gjorts på toppmodern landstigningskapacitet i bland anat Östersjön. Detta medan större delen av Europa just nu håller på att få stora indragningar och nedrustningar inom sina Försvarsmakter. Storbritannien står bland annat inför stora neddragningar den närmsta tiden.

Nu är det mindre risk att Försvarbudgeten minskar med 2 miljarder som de röd-gröna vill. Men det var inte så länge sedan Odenberg avgick i protest när hans ”egna” kraftigt minskade budgeten. Kan vi vara säkra på att inte alliansen behöver använda Försvaret igen för att få ihop budgeten? Jag vill inte referera till flashback men det finns en uträkning på Försvarsbudgeten jämfört med BNP. 1975 hade FM en budget på 41,3 miljarder vilket var 3,1% av BNP. 2005 var Försvarets budget 38,7 miljarder vilket blir 1,52% av BNP. Ryssland ökar sin militär kraftigt medan resten av Europa har kraftiga neddragningar. Östersjön blir hetare än någonsin med en nation som åter verkar vilja bli en stormakt. Svenska Försvaret byter från värnplikt till anställt i tron om att det inte skall kosta någonting. Målbilden är att utlandsnärvaron med svensk militär skall öka och vi skall ha 2 000 soldater och officerare i internationell tjänst varje år.

Sverige har i utrikesdeklarationen 2010 förklarat att:

Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett väpnat angrepp skulle drabba ett annat medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas.

Nu hoppas jag innerligen att vi får stöd av våra vänner i Europa om det skulle behövas trots deras neddragningar. För det behöver vi. Jag hoppas också innerligen att inte röd-gröna får möjlighet att sänka förbandsverksamheten med cirka 810 miljoner kronor per år. Det skulle innebära att grabbarna och tjejerna i internationell tjänst inte är tillräckligt övade, det innebär också att det anställda försvaret som skulle bli bättre än gamla tidens värnplikt inte får möjlighet att bli det. Jag hoppas också att Ryssland håller sig på sin sida, för det vi har att sätta emot är Hemvärnet. Och det är dem jag går över till och slåss med om det skulle krävas. De har större chans att vinna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s