En utav många tankar runt försvaret och livet.

Afghan National Police (ANP)

Det undgår få att alliansen tillsammans med S och MP har kommit överrens rörande Afghanistan insatsen. Många av mina kollegor på bloggsidorna skriver om detta idag, cynismer, chefsingenjören, mm.

Mona Sahlin sa i sitt tal till FS19 strax innan valet, hennes ståndpunkt stod klar att vi behövs i Afghanistan och vi är där för att stanna så länge resten av det internationella samfundet gör så. Även om jag privat gärna slipper att åka tillbaks till Afghanistan och stannar hemma hos familjen så ser jag med glädje på att hon brytit sig bort från V för att gå mer mot alliansens håll. Svensk militär närvaro behövs i Afghanistan och det behövs mer civilt stöd.

Det som får mig att fundera rörande dagens uttalande är att vi skall gå från stridande till stödjande.

Utgångspunkten har varit Kabul-konferensens ambition att överlämna säkerhetsansvaret till afghanska styrkor 2014 och att den svenska styrkan ska bli stödjande i stället för stridande.

Jag tycker att vi mer eller mindre redan har varit stödjande fast med militära medel. Vi har gjort väldigt lite i Afghanistan utan ANA eller ANP vid vår sida. Sedan FS11 har det varit målsättningen för svensk trupp – ”Vi är här för att stödja, det är Afghanerna som skall synas och vi står i bakgrunden och stödjer.” Det är orden jag har hört varje gång jag varit insatt i landet. Det är också så vi har jobbat. Det är visserligen trevligt att höra att politikerna nu ser det på samma sätt som svensk trupp har gjort sedan 2006. Det som saknas och har gjort från början är ett starkt stöd från Sverige till truppen för att bättre kunna bidra med utbildning och uppföljning av lokal militär och polis. Mer civilt stöd har man under många år bett om till PRT MES.

Innan jag kommer till det jag vill belysa, ANP, vill jag kommentera en sak från Försvarsminister Tolgfors blogg idag.

”Under 2011 kommer den svenska planerade militära insatsen på plats i Afghanistan att vara ca 500 personer. Ett tillskott för att förbättra säkerheten genom två räddningshelikoptrar sker dessutom. Vi fäster stor vikt vid säkerheten för all svensk personal.” Så lyder punkten 5. I alliansarbetsgruppsrapporten i somras markerades att det måste finnas öppenhet för att säkerhetssituationen kan motivera förändring av bidraget, vilket tas tillvara här. Stöd för helikoptrarna markerades också tydligt av bland annat socialdemokraterna redan under valrörelsen.

Man skriver från regeringen att man ”fäster stor vikt vid säkerheten för all svensk personal”. Det skulle behöva utvecklas för tyvärr är det så att jag ser det som mest politiska ord. Sedan 2006 har man varit i behov av helikoptrar i norra Afghanistan. 4 år senare har FM fortfarande inte några helikoptrar i Afghanistan. När väl USA har försett oss med cirka 100 helikoptrar och behovet inte finns på samma sätt längre sätter man in svenska helikoptrar. Sluta, det finns bättre sätt att använda resurserna nu – truppförstärkningar på marken tex. Jag ifrågasätter också vilket ansvar man tar för att svenska personalen har bra utrustning och fordon. Jag tänker på kroppsskydd, stridsvästar, Galten, mm. Tar man sitt ansvar för soldatens säkerhet? 

OMLT behövs i Afghanistan och de gör ett fantastiskt jobb där nere. Jag har många kollegor som har genomfört och är på väg ner i denna tjänst. De är en av de enheter som har det absolut tuffast där nere och jag bockar mig för det jobb de gör. Men det är återkommande att man glömmer ANP. ANA har ett gott rykte, deras soldater gör ett bra jobb och de gör hela tiden framsteg. Det man har totalt glömt bort är utbildningen och uppföljningen av polisen. 2006 fanns Dynacorps på plats för att utbilda polisen och varje PRT genomförde någon form av egen polisutbildning. Det fanns en viss uppföljning av polischeferna men med tanke på hur korrupta de flesta var och är, kan man ifrågasätta hur bra uppföljningen var.

ANP har ett dåligt rykte, de har dålig utbildning, de är korrupta och det är få som vågar lita på dem. Jämför detta med ANA och vi måste inse var vi behöver lägga tyngd. Är detta FM och ISAF’s uppgift kan man då fråga sig? EUPOL finns på plats i norra Afghanistan. Sverige har 6 svenska poliser stationerade i norra Afghanistan. De har en 40 timmars arbetsvecka och stora begränsningar i hur de kan verka utanför camperna med tanke på säkerhetsbilden.

EUPOLs verksamhet kan ledas tillbaks till 2006 genom tysk ledning och annan organisation men samma uppgifter och tyvärr utan större resultat. Det har blivit bättre och bättre sedan dess. Men den stora skillnaden mellan militärens uppföljning och utbildning av ANA och polisens uppföljning och utbildning av ANP måste har varit stor. Det härleder jag till den stora skillnad i resultat mellan de två organisationerna. För att vi skall kunna lämna över ansvaret måste vi kraftsamla på ANP. Jag säger inte att vi skall lämna ANA, det är trotsallt militärens ansvar. Men ANP behöver stöd. Svensk trupp har gjort så gott den kunnat i försöket att sprida kunskap och uppföljning av ANP. Militärpolisen har sedan 2006, i den mån de kunnat, utbildat och följt upp poliser och polischefer. Skyttegrupper och MOT’ar har genomfört gemensamma patruller vilket har varit bra men man förlorar i dessa fall den polisära kunskapen som militärpolisen besitter.

Under FS20 skickar man en grupp militärpolisen med uppgiften att utbilda ANP. Tysk MP har/hade 1-2 kompanier som löser samma uppgift i sina områden. Tillsammans med EUPOL och svensk polis hoppas jag att man kan få resurser och möjlighet att bidra till en bättre uppbyggnad av ANP. Tyvärr är det något som borde ha påbörjats samtidigt som utbildningen av ANA och nu jobbar man i en kraftig uppförsbacke. USA har cirka 5000 soldater i norra Afghanistan från bland annat 10th Mountain Division för att bland annat stödja utvecklingen av ANBP (gränspolis) och ANP. Hur många poliser som finns med dem är oklart men troligtvis saknas stora delar av den kompetens och kanske också full effekt.

Gustaf Fahl säger i SvD idag:

Gustaf Fahl gläds över att det sker en förstärkning av de svenska civila insatserna i norra Afghanistan.

– Jag har sagt tidigare att detta är helt rätt steg att ta. Inte minst är behovet av att utbilda Afghanistans poliskår stort och jag hoppas att det ryms inom den här satsningen, säger Gustaf Fahl och han noterar också att det nu är beslutat att förbandet ska tillföras två räddningshelikoptrar.

Det är alltid lätt att vara efterklok men det hade kanske varit värt att tidigt lägga lite energi och resurser på ANP. Frankrike har Gendermerie (stödjer med utbildning av ANP), Italien har Carabiniere, det närmsta Sverige har är Militärpolisen – har de förmågor som kan användas för detta ändamål?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s