En utav många tankar runt försvaret och livet.

Hur bra står vi emot ett anfall?

Att det är värst i södra och östra Afghanistan vet de flesta. USA med sina närmsta allierade lider stora förluster i dessa områden och har haft det tufft under flera år nu.

De som lidit mest har börjat göra röst för att man skall rotera i Afghanistan så att fler nationer får ta ansvar i dessa regioner. Vem vet det tar kanske inte lång tid tills en rotation påbörjas och vi oftare står med svensk styrka i öst eller i syd. Det har nämnts att OMLT kommer följa sina afghanska styrkor även när de blir insatta i dessa områden.

Talibanerna tar för sig mer och mer. I svenska området genomförs välpanerade anfall mot olika polisstationer och check pointer med framgång. Anfallen blir mer och mer avancerade och dessa motståndsmän tar för sig mer och mer. För två veckor sedan genomfördes ett fritagningsförsök i Sar E Pul med beskjutning mot svenska PO’t. En trolig avledningsmanöver säger man från FM. Det tror jag också men vad skulle skett om motståndarna anföll PO’t istället för fängelset? Under lördagen rapporteras det om att Talibanerna har gjort ett anfall på en ISAF camp i sydöstra Afghanistan. Att läget blir värre och värre är det få som numera missat. Det gäller även i svenska området. Hur lång tid tar det innan våra motståndare ger sig på ett försök att anfalla Camp Northern Light?

Annonser

Ett svar

  1. Ping: Vad händer i Mazar E-Sharif? « Nils Holgersson's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s